Yurtdışına Bir Gönderi Aracı Olarak Zarf
Yurtdışına posta gönderilmek istendiğinde en fazla tercih edilen yöntemlerin başında yurtdışı zarf gönderme gelmektedir. Zarf, bir metni ya da malzemeyi alıcıya ulaştırılana kadar korumak ve içeriğini gizlemek amacıyla kullanılan bir nesnedir. Genellikle kâğıt olmakla birlikte plastik zarflar da bulunmaktadır.
Plastik zarfların özellikle ıslanmalara karşı kâğıt zarflara göre koruyuculuğu fazladır. Zarfların çoğunun kendi üzerinde yapıştırıcısı bulunur. Bu sayede zarf kolay bir şekilde kapatılabilmektedir. Yurtdışı zarf gönderme işleminin ilk aşaması gönderilecek nesne, mektup ya da evrakın zarfın içerisine yerleştirilmesidir. Bunun ardından sıra zarfın kapatılmasına gelmektedir.
Bütün bu işlemlerinin ardından yurtdışı zarf gönderme hizmeti veren firmamıza gönderi teslim edilmelidir. Firmanın zarfınızı teslim almasıyla birlikte teslim süresi başlamıştır. Firma tarafından belirlenen zaman içerisinde zarfınız yurtdışındaki alıcısına ulaştırılacaktır.
Zarf boyutları
Zarf boyutları oldukça çeşitlidir. Bundan dolayı yurtdışı zarf gönderme işlemlerinde ihtiyaç doğrultusunda zarf seçmek mümkündür. Uluslararası standartlara göre zarflar DL, C7, C6, C5, C4, C3, B6, B5, B4 ve E3 olarak adlandırılmaktadır. Bu zarfların arasında en küçük olanı 8.1 cm X 16.2 cm boyutuna sahip C6 formatıdır. Bu boyut kâğıt olarak A6 ebatlarına denk gelmektedir. En büyük zarf 28 cm X 40 cm olan E3 formatıdır. En büyük ve en küçük zarf boyutları arasında farklı zarf alternatifleri vardır. Belirlenen standartların altında ya da üstünde yurtdışına zarf gönderme isteği olduğunda yetkili firmalardan bilgi alınmalıdır.
Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Yurtdışına zarf gönderme işlemi sırasında, gönderilecek zarfın uzun bir yolculuğa çıkacağı unutulmamalıdır. Bundan dolayı zarfın içeriği korumasına özen gösterilmelidir. Islanma tehlikesinden endişe ediliyorsa plastik zarf seçeneği tercih edilebilir. Ya da kâğıt zarf gönderimi sırasında firmanızdan gönderinizi poşetlemesini talep edebilirsiniz.
Zarf kapandıktan sonra içerisine bir şey eklemek mümkün olmayacaktır. Bundan dolayı zarf kapanmadan içeriğin tamamının yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. Eğer zarf eksik olarak kapatıldıysa tekrar bir şey eklemek için açıldığında koruyucu yapışkanın özelliği azalacaktır.
Böyle bir durumda bütün gönderiler farklı bir zarfın içinde yeniden paketlenmelidir. Zarfın üzerine alıcının açık adresinin doğru, okunaklı ve gönderilen ülkede kullanılan adres kısaltmalarına uygun olarak yazılması son derece önemlidir.