Ticaret Zincirinde Lojistiğin Önemi

Devletler arası ticaretin gelişmesiyle birlikte uluslararası lojistik firmalarının önemi artmaktadır. Lojistik; ürün ya da hizmetin üretildiği nokta olan kaynağından tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zincirinin en verimli şekilde planlanması ve uygulanmasıdır. Böylece müşterilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılama amacına hizmet edilmiş olur. Bu işle uğraşan alanında uzman uluslararası lojistik firmaları bulunmaktadır. Bu firmalar sadece bir ülkede hizmet vermekle yetinmezler.

Onlarca ülke ile iletişim halindedirler. Bundan dolayı uluslararası lojistik firmaları ticaret zincirinin en önemli halkalarından birisidir. Uluslararası lojistik firmaları doğru ürünü, doğru hizmeti, doğru mekânda, doğru tarihte, doğru oranda ve müşterilerinin taleplerine uygun bir şekilde faaliyet yapmakla yükümlüdürler. Ürünün ham halinden işlenmesine kadar geçen bütün süre ve işlenmesi sonrasında da tüketiciye kadar ulaştırılması uluslararası lojistik firmalarının uğraş alanlarına girmektedir.

Lojistik Yönetimi

Lojistik kavramı, lojistik yönetimi kavramıyla iç içedir. Uluslararası lojistik firmalarının temel görevi lojistiğin nasıl yönetileceğini belirlemektir. Lojistik yönetiminin temelinde müşteri vardır. Bundan dolayı lojistik yönetiminin müşteri ile başlandığı yorumu yapılabilir. Müşterinin ihtiyaçlarının karşılanması, yapılacak teslimatın yüksek güvenlik derecesine sahip olması, teslimatın eksiksiz ve ürünün zarar görmeden yapılması, söz verilen zamana uyularak en kısa sürede teslimatın gerçekleşmesi lojistik yönetimi ile ilgilidir.

Bütün bu işlemler ayrı bir uzmanlık alanı gerektirmektedir. Uluslararası lojistik firmaları, hizmet verdikleri bölgelerdeki yerel dinamikleri dikkate alarak müşterilerine en iyi hizmeti sunmaya çalışırlar. İyi hizmetin ön koşulu lojistik yönetiminin titiz bir şekilde planlanıp yürütülmesidir.

Tarihten Gelen Miras

İlk çağlarda ipek yolu güzergâhında yer alan kervansaraylar ilkel anlamda lojistik merkezleriydi. Modern anlamda lojistik kavramı ilk başlarda askeri hizmetleri ifade etmiş olsa da ikinci dünya savaşının ardından sivil ticaret ile bütünleşmiştir. Bu bütünleşmede lojistik çeşitli evrimler geçirmiştir. Bu dönüşümler sırasında kendilerini yenileyerek yollarına devam etmişlerdir.

Başlangıçta uluslararası lojistik firmaları sadece ulaşım ve depolama alanlarında hizmet vermekteydi. Ama süreç içerisinde satın alma, ürün dağıtımı, stok kontrolü, stok yönetimi, sipariş ve işletme yönetimi, paketleme, geri dönen ürünleri kontrol etme, talep tahmini hesaplama, hizmet desteği sağlama gibi alanlarda da hizmet vermeye başlamıştır.