Doğru Yer Doğru Zaman

Lojistik kargo; hammaddeden üretime; üretimden tüketiciye kadar olan bütün süreçlerde doğru yerde doğru zamanda olma anlayışı üzerine müşterilerine hizmet sunmaktadır. Lojistik kargo bozulma ihtimali yüksek olan ürünlerde daha da önem kazanmaktadır. Bozulabilecek tarımsal ya da hayvansal ürünlerin doğru zamanda işlenme merkezlerine götürülmesi gerekmektedir.

Ayrıca bu sevkiyat sırasında ürünlerin bozulmaması için gerekli sıcaklık koşulları mutlaka sağlanmalıdır. Bozulma ihtimali olan ürünlerde zamana riayet etmek şarttır. Yoksa telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Fabrikalarda işlenen ürünlerin, alıcılara ulaştırılması sırasında da zaman faktörü ve saklama koşulları kritik değere sahiptir.

Lojistik kargo bütün koşulları bir arada değerlendirerek müşterilerine hizmet vermeyi esas alan bir kargo anlayışıdır.

Lojistik Kargonun Temel İlkeleri

Lojistik kargonun en temel ilkesi standartlıktır. Buna göre verilen hizmet sırasında uluslararası standartlar dikkate alınır. Depolama, taşıma ve dağıtım sırasında belli standartlara göre hizmet verilmektedir. Lojistik kargonun ikinci ilkesi yeterliliktir. Kargoların yığınlar halinde depolarda beklemesi yerine, mevcut kargoların en kısa zamanda alıcıya ulaştırılması gerekmektedir.

Lojistik kargonun üçüncü ilkesi ekonomik olmasıdır. Verilen hizmette harcanacak masraflar en alt seviyede tutulmaktadır. Böylece müşterilere uygun lojistik kargo fiyatı vermek mümkün olmaktadır. Lojistik kargonun son önemli ilkesi izlenebilir olmasıdır.

Lojistik kargonun şubeye tesliminden, alıcıya ulaşana kadar geçen bütün süreci takip etmek mümkün olmaktadır. Bütün bu ilkelerde koordinasyon oldukça önemlidir. Lojistik kargo sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesi planlamacılarla müşteriler arasındaki koordinasyonun kuvvetli olmasıyla mümkün olmaktadır.

Lojistik Kargo Hizmetleri

Hizmetler hammaddelerin paketlenerek yan sanayi kuruluşlarına taşınmasıyla başlar. Hammaddelerin, mamul ürüne dönüşmesinde kargo hizmetleri etkilidir. Hammaddeler, yan sanayi kuruluşlarına gelmesinin ardından işlenir ve buradan yeniden paketlenerek üretici firmalara taşınır. Bu taşıma ve paketleme sırasında da önem kazanır.

Üretici firmalar, yan sanayi kuruluşundan aldığı işlenmiş hammaddeyi ürün haline getirir. Bunları son tüketiciye götürme görevini yine üstlenmektedir. Lojistik kargonun vermiş olduğu hizmetleri paketleme, taşıma, depolama ve sevkiyat olarak özetlemek mümkündür. Bütün bunlar uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Böylece müşteriye en iyi hizmeti vermek hedeflenmektedir.