İki ülke arasında yapılan sevkiyatlar uluslararası taşımacılık olarak adlandırılmaktadır. Uluslararası taşımacılıkta geçerli olan evrensel kurallar ver belgeler bulunmaktadır. Bu alanda uzmanlaşan firmalar söz konusu kurallara uyarak ve gerekli belgeleri edinerek hizmet vermektedirler.

Uluslararası taşımacılıkta dört temel alternatif bulunmaktadır;
• Demir Yolu taşımacılığı
• Hava Yolu taşımacılığı
• Deniz Yolu taşımacılığı
• Kara Yolu taşımacılığı

Gelişen Bir Alternatif: Demir Yolu Taşımacılığı

Türkiye’nin uluslararası taşımacılıkta kullandığı alternatiflerden birisi demiryolu taşımacılığıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın verilerine göre yılda ortalama 25 milyon ton yük demiryolu ile taşınmaktadır. Taşınan malzemelerin 3 milyonu tonu yurtdışı bağlantılıdır ve uluslararası taşımacılık kapsamına girmektedir. Yüzde olarak hesaplandığında demir yollarında taşınan yükün yüzde on ikisi uluslararası taşımacılığı ilgilendirmektedir. Demir yollarının gelişmesiyle birlikte demir yollarında taşınan uluslararası yükün miktarı ve oranı her geçen yıl artmaya devam etmektedir.

Hızlı Tercih: Hava Yolu Taşımacılığı

Gönderilerin hızlı teslimatı gerekiyorsa başvurulacak ilk uluslararası taşımacılık yöntemi hava yolu taşımacılığı olmaktadır. Hava yolu taşımacılığında gönderiler en hızlı şekilde teslim edilir. Bu sayede zamandan tasarruf sağlanmış olur. Kıtalar arası gönderilerin vazgeçilmesi hava yolu taşımacılığıdır. Uçağın icadının üzerinden yüz yıldan biraz daha uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen, uluslararası taşımacılık alanında geleneksel yöntemlerin pek çoğunu geride bırakmış durumdadır.

Geleneksel Yöntem: Deniz Yolu Taşımacılığı

Uluslararası taşımacılık sektöründe kara yolu taşımacılığıyla birlikte geleneksel olan yöntem deniz yolu taşımacılığıdır. Tarihin her döneminde deniz yolu taşımacılığı ticaretin bel kemiğini oluşturmuştur. Günümüzde de bu durum devam etmektedir. Fakat deniz yolu taşımacılığının dezavantajı teslimatın uzun zamanda gerçekleşmesidir. Bundan dolayı acil gönderilerde bu yöntem tercih edilmemektedir. Ayrıca denize kıyısı olmayan ülkelerin de bu yönteme başvurmaları coğrafi şartlarından dolayı mümkün olmamaktadır.

Kısa Mesafelerin Vazgeçilmezi: Kara Yolu Taşımacılığı

Komşu ülkeler arasında uluslararası taşımacılık sektöründe kara yolu oldukça önemlidir. Fakat mesafe arttıkça kara yolunun kullanım oranı azalmaktadır. Türkiye’den; Bulgaristan, Yunanistan, Irak, İran, Gürcistan gibi ülkelere yapılan gönderilerde genellikle kara yolu taşımacılığı tercih edilmektedir. Komşu ülkelerimizdeki siyasi kaos ortamı zaman zaman kara yolu taşımacılığına engel olabilmektedir. Bu nedenle kara yoluyla uluslararası taşımacılık yapılacağı zaman ülkelerin güvenlik durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Böylece sınır kapılarında gereksiz zaman kayıplarının önüne geçilebilir.