Kurallar ve Güvenlik

Kargoculuk sektörünün kendisine özgü kargo gönderme kuralları bulunmaktadır. Bu kuralların oluşmasında ülkelerin uygulamış olduğu politikalar, hukuki metinler ve kargo firmalarının uygulamaları etkili olmaktadır. Kargo firmaları dağıtıma çıkardıkları gönderilerinin alıcılarını bulamazlarsa, gönderiyi üç gün boyunca kargo şubesinde tutarlar. Böyle bir durumda alıcının şubeye giderek gönderisini alması gerekmektedir. Aksi takdirde gelen kargo gönderen kişiye iade edilecektir. Kargo firmaları adresten alım hizmetlerini belli saat aralığında gerçekleştirmektedir. Hafta içi saat 17.00’a kadar, cumartesi günleri ise saat 15.30’a kadar adresten kargo teslim alımı kargo firmasına bildirilmelidir. Kargo firmaları zaman zaman bu saatleri daha esnek hale getirebilmektedir.

T.C. Kimlik Numarasının Önemi

Kargo gönderme kurallarının en önemlilerinden birisi T.C. kimlik numarasını beyan etmektir. Kargo işlemleri kargo gönderilerinin güvenliği için göndericilerin T.C. kimlik numarası ile yapılmaktadır. Bu sayede gönderilerin kim tarafından gönderildiği doğru bir şekilde saptanabilmektedir. Gönderilerin teslimatı sırasında da güvenlik amacıyla alıcının kimliğine bakılarak kargo teslim edilmektedir. Kargo firmaları müşterilerinin T.C. kimlik numaralarını sadece güvenlik için talep etmektedir.

Kargo firmamızın T.C. kimlik numarası sorabilmesinin yasal dayanağı 11 Haziran 2009 tarih ve 27255 sayılı Resmi Gazete’dir. Başka bir işlem için T.C. kimlik numaraları kesinlikle kullanılmamaktadır. Bundan dolayı kargo alıcı ve göndericilerinin T.C. kimlik numaralarını beyan etmelerinde hiçbir sakınca yoktur. Ticari gönderilerde vergi numarası bilgisinin mutlaka belirtilmesi gerekmektedir. Vergi numarası belirtilmeyen ticari gönderilerin taşınması yasal olarak mümkün değildir.

Taşınması Yasak Ürünler

Kargo ile her eşyanın taşınması mümkün değildir. Kargo firmalarımız, kargo gönderme kuralları uyarınca güvenlik açısından bazı gönderileri kabul edememektedir. Her türlü yanıcı, akıcı, patlayıcı, alev alıcı ve tehlike saçan kimyasal maddeler; kötü koku saçan gıda maddeleri; sıvı yağ; uç kısımları düzgün paketlenmemiş sivri uçlu ve delici ürünler; demonte olmayan ev eşyaları; Dolar, Euro, Türk lirası, çek, senet, altın, ziynet eşyası gibi kıymetli evraklar; ambalajlanmamış açık gönderiler; ambalajının açılması sonucunda diğer ürünlere zarar verebilecek gönderilerin kargoyla taşınması yasaktır.

Bunlar dışında kanunlarca bulundurulması ve satışı yasaklanmış ürünlerin kargoyla gönderilmesi suç teşkil etmektedir. Eğer göndermek istediğiniz ürünün yasaklı olup olmadığına dair kafanızda soru işareti bulunuyorsa müşteri hizmetlerinden bilgi edinmeniz mümkündür.